Kodriverne er en kogræsserforening i Helsingør Kommune.

Om Kalvene

Årets kalvenavne 2017:

Navn: Nr.

Kalve er af racen Aberdeen Angus (A) og Limousine (L)

 

Kalveskind

Nogle andelshavere har efter sæsonen købt kalveskind af landmand Niels og selv garvet skindet.

 

Naturen og Egebæksvang

Skov- og Naturstyrelsen Øresund var fra starten med på ideen om at få deres engareal afgræsset ved kalve. Derfor søgede de også for indhegning af området og har været en god samarbejdspartner alle årene

Som volontør Keld Damgaard ved Helsingør Kommunes Museer har beskrevet i ovenstående link, ser det ud til, at engen har været anvendt til græsning for kreaturer mindst fra en gang i 1700 tallet og måske helt frem til 1970erne. I Kelds artikel er der et foto fra 1950erne som viser mindst 20 køer som ligger på engen og tygger drøv, omtrent på det sted hvor indgangen til folden er i dag. I dag kan engen understøtte omkring 10 kalve/køer. Den tidligere mere intensive udnyttelse skal sikkert tilskrives, at engen blev drænet meget mere i tidligere tider hvilket bl.a. fremgår af:

Foreningen afholder hvert år en botaniktur på engen - den udvikler sig rigtig godt med karakteristisk flora. Det er godt at se at lysesivene bliver færre for hvert år. Kombinationen af trevlekrone, eng nellikerod, eng kappeleje, eng karsen, star arterne m.m. giver forhåbning om at vi inden for de nærmeste år måske finder engens første orkide.

Her er en planteliste. Det er ikke en komplet liste, men hvad vi på botanikturene finder i løbet af et par timer . Der bliver fundet nye arter hvert år, men det er ligeså meget et udtryk for hvornår på året vi botaniserer og hvor mange vi er til at finde arter osv.

Bestyrelsen har udsat en flaske god vin til den andelshaver eller koklapper, der først finder en orkide på engen.

Danmarks vilde orkider er alle fredede så kun fotos. Mere om Danmarks vilde orkideer her

Eksempler hentet fra Danmarks Miljøundersøgelser:

Langakset trådspore - Foto: Peter Wind

Rød skovlilje - Foto: Peter Wind

Kalvekødet

Kalvene slagtes på Stensved Slagtehus

typisk i starten af november måned. Foreningen sørger for transport og udlevering af kalvekødet til andelshaverne.

 

Kalvekødet levers udskåret i: Osso Buco, yderlår, klump, lårtunge, inderlår, tyksteg, culotte*, cuvette*, mørbrad, tyndsteg, højrebskoteletter, højreb, tykkamsteg, bovsteg, tværreb, suppeben, hakket kød, flanksteak.

* Hvis man har en 1/4 andel, får man enten culotte eller cuvette.

 

Alle udskæringer er mærket og pakket så de er lige til at gå til, når kødet skal fryses ned.

 

Det er godt modnet kvalitetskød uden tilsætninger og med en fantastisk smag.

 

 

 

Kødudskæringer og anvendelse

 

Diverse

 

Copyright © Kodriverne.